Skip to main content
GenelHaber

2014 Genel Kurulu Hollanda’da Düzenlendi

By 26.06.2014Nisan 24th, 2022Yorum Yok

Geçen sene Türkiye’de düzenlenen Cittaslow Genel Kurulu bu sene 18-22 Haziran tarihlerinde Hollanda’da yapıldı. Vaals kentinde başlayan genel kurul Alphen-Chaam kentinde devam ederek Midden-Delfland kentinde sona erdi.

Genel Kurul’a Türkiye’den Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yalvaç Belediye Başkanı Halil Hilmi Tütüncü, Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı, Yalvaç Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Tezcan, Halfeti Belediye Başkanı Mustafa Bayarm, Halfeti Kaymakamı Mehmet Keklik, Halfeti Cittaslow Temsilcisi Nihat Özdal, KKTC’yi temsilen Yeniboğaziçi Cittaslow Temsilcisi Ali Kömürcügil ve Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem katıldı.

Geçmiş dönemin gözden geçirilmesinin bütçenin onaylanmasının yanısıra Başkan ve Başkan Yardımcıları seçimi de yapıldı. Gian Luca Marconi’nin yeniden aday olmaması üzerine Pollica Belediye Başkanı Stefano Pisani oybirliği ile yeni Başkan seçildi. Seçilen Başkan Yardımcıları arasında Midden-Delfland Belediye Başkanı Arnoud Rodenburg ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer yer aldı.

29 ülkeden 189 Cittaslow arasında çevre, sürdürülebilir, altyapı gibi çeşitli dallarda yapılan en iyi proje yarışmasının sonuçları açıklandı. Çevre kategorisinde Seferihisar’ın Tohumları projesiyle Seferihisar en iyi proje ödülünü aldı. Tohum takas şenlikleri ile tohumların tespit edilmesi, tohum merkezinde tohumların korunması, üretilmesi ve yerli üreticilere dağıtılması, okullarda kurulan sebze bahçelerinde yerli tohumların fidelerinin kullanılmasını içeren proje çevre alanında diğer kentlere örnek gösterildi.

Avrupa’da yer alan Cittaslow üyelerinin bir süredir üzerinde çalıştığı ve Avrupa Birliği’ne bağlı bir tüzel kişilik olacak EGTC (Avrupa Bölgesel İşbirliği Grubu – European Group of Territorial Cooperation) kurulumu Genel Kurul’da gerçekleşti. Avrupa Birliği ve aday ülkeler arasında ekonomik ve sosyal sınırötesi işbirliğini arttırmak için kurulan EGTC ile Cittaslow Avrupa Komitesi nezdinde bir kimliğe sahip oldu. EGTC’nin kuruluşunda Hollanda, Avusturya, Almanya, İtalya, Türkiye ve diğer ülkeler yer aldı.

Genel Kurul’u birlikte düzenleyen üç kentte düzenlenen panellerde Hollandalı düşünürler, filozoflar, mimarlar ve yöneticiler Cittaslow üzerine kendi yorumlarını ve iyi uygulamalarını paylaştı. Genel kurulun teması olan gıda israfı, paylaşım ağları ve sürdürülebilirlik konuları panellerde ve katılımcılar arasında değerlendirildi.

Genel Kurul’a Hollandalı Cittaslowların “yavaş felsefesini” nasıl yorumladıklarını ve uyguladıklarını gösteren saha gezileri damga vurdu. Yerel üreticilerden mandıra, arı çiftliği, sanat galerileri, eko-ev ve diğer üreticileri ziyaret edildi kendilerini nasıl “yavaşlattıkları” konuşuldu. Hollanda’nın doğal güzelliklerinin yanısıra su seviyesiyle olan mücadelelerinin simgesi olan kanal ve hendek sistemi incelendi. Genel Kurul’un son günü ise Hollanda’nın ilk Cittaslow’u Midden-Delfland’da gönüllülerin oluşturduğu bir orkestra konser verdi.

Cittaslow Türkiye sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et